Türk Deniz Kuvvetleri’ne Güç Katacak Dört Yeni Deniz Platformunun Teslimi Yapıldı

TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA, törenle donanmaya teslim edildi.

Savunma Sanayi - Deniz Platformları

Bugün Türk Deniz Kuvvetleri’ne dört yeni platform katıldı. TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle Yalova’da donanmaya teslim edildi.

Bu platformlar, Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla inşa ettiği deniz araçları olarak dikkat çekiyor.

TCG Derya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ikinci en büyük gemisi olacak. TCG Anadolu’dan sonra denizlerde gücüne güç katacak olan TCG Derya, hem ikmal hem de savaş desteği sağlayabilecek. Gemi, elektronik harp, insansız deniz ve hava araçları ile ortak operasyonlar yapabilecek. Ayrıca, helikopter pisti ve hastane bölümü de bulunuyor.

TCG İstanbul, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni olarak tarihe geçti. Gemi, yerli ve milli silah sistemleri ve en yüksek yerlilik oranına sahip olmasıyla öne çıkıyor. Gemi, Atmaca gemisavar füzesi, Hisar hava savunma füzesi, ÇAFRAD radar sistemi gibi gelişmiş sistemlere sahip. Gemi, ayrıca, denizaltı, deniz üstü ve hava tehditlerine karşı etkin bir şekilde mücadele edebilecek.

TCG Arif Ekmekçi, lojistik destek gemisi olarak görev yapacak. Gemi, adını şehit olan SAT komando üsteğmen Arif Ekmekçi’den alıyor. Gemi, savaş gemilerine su ve yakıt ikmali, elektronik destek, helikopter operasyonları gibi görevleri yerine getirebilecek. Gemi, yüzde 80 yerli ve milli olarak üretildi.

Marlin SİDA, insansız deniz aracı olarak Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girdi. Gemi, ASELSAN ve Sefine Tersanesi’nin ortak ürünü olarak geliştirildi. Gemi, elektronik harp, keşif ve gözetleme, üs/liman/kritik gemi tesisleri güvenliği, amfibi operasyonlar gibi görevleri yapabilecek. Gemi, saatte 36 knot hız yapabiliyor ve çok hızlı bir balık olan marlin balığından esinlenerek isimlendirildi.

Bu dört platform, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücünü ve kabiliyetini artıracak. Türkiye, mavi vatanını korumak için yerli ve milli imkanlarla deniz araçları ve sistemleri üretmeye devam ediyor.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.