Türkiye’nin 5. Nesil Milli Muharip Uçağı KAAN, Gökyüzüyle Buluştu

Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi, Türkiye havacılık tarihinde yeni bir sayfa açıldı.

Milli Muharip Uçak KAAN, İlk Uçuş

Türkiye havacılık tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Türkiye’nin ilk milli muharip uçağı olan KAAN, bugün ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

Başta TUSAŞ ve TÜBİTAK’ın da aralarında bulunduğu birçok milli kuruluşun katkılarıyla geliştirilen KAAN, gökyüzünde adeta bir yıldız gibi parladı. Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı KAAN ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hız ile uçtu.

Bu tarihi başarı, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. 2010 yılında Savun Sanayi İcra Kurulu’nda alınan karar ile başlayan, yüzde 100 yerli olarak her aşamasını takip ettiğimiz uzun yıllar süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından, KAAN projesi bir hayalden gerçeğe dönüştü. Bu başarı, sadece teknolojik bir ilerleme değil, aynı zamanda milli bir gurur kaynağı.

Türkiye’nin bu en önemli havacılık projesinde yer alan proje ekibinin her bir üyesi, bu başarının mimarı olarak tarihe geçti. TUSAŞ test pilotu Barbaros Demirbaş ise Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN’ı ilk uçuran pilot olarak tarihe adını yazdırdı. KAAN’ın ilk uçuşu, gelecek projeler için de umut verici bir adım olarak görülüyor. Tüm ekip üyelerini tebrik ediyor, KAAN’ın gelecek aşamalarında da başarılar diliyoruz.

Milli Muharip Uçak KAAN Hangi Özelliklere Sahip?

Türkiye’nin 5. nesil hayalet uçağı KAAN, Türkiye’nin ilk milli muharip uçağı olarak bir dizi etkileyici özelliğe sahip. İşte bazı teknik özellikleri:

  • Kanat Açıklığı: 14 metre (46 feet)
  • Uzunluk: 21 metre (69 feet)
  • Yükseklik: 6 metre (20 feet)
  • Motor İtiş Sınıfı: 2 x 29,000 pound
  • Maksimum Hız: Mach 1.8 (40,000 feet’te)
  • Servis Tavanı: 55,000 feet
  • Pozitif G Limiti: +9g
  • Negatif G Limiti: -3.5g1

KAAN, gelişmiş durumsal farkındalık sistemleri, pilot iş yükünü optimize eden kullanıcı dostu arayüzler ve otomasyon, savaş hasarı değerlendirmesi yapabilme gibi özelliklere de sahiptir. Bu özellikler, uçağın hava üstünlüğünü artırarak, yüksek/süpersonik hızlarda dahili silah bölmelerinden hassas ve doğru silah atışı yapabilmesini ve Yapay Zeka ve Sinir Ağları desteğiyle artırılmış öldürücülük sağlamasını mümkün kılıyor.

Ayrıca KAAN, tüm testleri tamamlanarak faaliyete geçtiğinde gelişmiş silah sistemleriyle donatılmış olacak. İşte bazı özellikleri:

  • AESA Radar: Düşman hedeflerini yüksek doğrulukla tespit edebilen ASELSAN tarafından üretilen gelişmiş bir radar sistemine sahip olacak.
  • Hava-Hava Füzeleri: KAAN, düşman uçaklarını etkisiz hale getirebilecek yerli ve milli hava-hava füzelerini iç bölmelerinden veya kanat altına yerleştirilen silah taşıma noktalarından ateşleyebilecek.
  • Dahili Silah Bölmesi: Yüksek/süpersonik hızlarda bile hassas ve doğru silah atışı yapabilme ve düşük radar görünümüne sahip olma yeteneği.

Bu silah sistemleri ve özellikler, KAAN’ın çok yönlü bir savaş platformu olarak görev yapmasını ve hava üstünlüğünü sağlamasını mümkün kılacak.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.