Türkiye’nin Metre Altı Milli Elektro-Optik Uydu Kameralı İMECE Uydusu Uzay Yolculuğuna Başladı: İşte Özellikleri

İMECE, SpaceX, Transporter-7 görevi kapsamında Falcon-9 roketi ile bugün saat 09:47'de başarılı bir şekilde fırlatıldı.

İMECE SpaceX Falcon 9 Fırlatma

TÜBİTAK tarafından geliştirilen İMECE uydusu, SpaceX firması tarafından Transporter-7 görevi kapsamında Falcon-9 roketi ile bugün saat 09:47’de başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Uydunun yerli ve milli imkanlarla geliştirilen elektro-optik kamerası, ilk kez metrealtı çözünürlüğe sahip olacak. İMECE, 680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede görev yapacak ve coğrafi kısıt olmaksızın Dünya’nın her yerinden görüntü çekebilecek.

İMECE’nin görev ömrü 5 yıl olarak planlanıyor ve hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Ayrıca, uydunun tasarımında kullanılan alt sistemlerin tamamı da yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. İMECE’nin ağırlığı yaklaşık 700 kg, boyutları ise yaklaşık 2 m x 3,1 m.

Tübitak İMECE Künyesi;İMECE'nin yerli ekipmanları; GNSS alıcı, tepki tekeri, yıldız algılayıcı, güneş algılayıcı, güç birimi, uydu bilgisayarı, X bant verici, S bant alıcı/verici, yönlendirilebilir anten

İMECE’nin yerli ekipmanları arasında GNSS alıcı, tepki tekeri, yıldız algılayıcı, güneş algılayıcı, güç birimi, uydu bilgisayarı, X bant verici, S bant alıcı/verici, yönlendirilebilir anten ve veri depolama gibi bileşenler yer alıyor.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve metrealtı çözünürlükte görüntü çekme kabiliyetine sahip İMECE Uydusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında uzay yolculuğuna çıkıyor. 2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE Uydusu, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

İMECE’nin yanı sıra, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.

Bu fırlatmalar ile birlikte Türkiye, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen uyduları ile uzay yolculuğunda önemli bir adım daha atmış oldu.

İMECE’nin Künyesi:

AĞIRLIK: Yaklaşık 700 kg

BOYUTLARI: Yaklaşık 2 m x 3,1 m

ÇEKİM KABİLİYETİ: 1000 km uzunluğunda 16,73 km genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 Mb/sn brüt veri hızı ile yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirme kabiliyeti.

YERLİLİK: Başta elektro-optik kamera olmak üzere uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri, yıldızizler, güneş algılayıcı, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7.3 m çapında antene sahip yer istasyonu.

X bant ve S Bant haberleşme sistemleri ve uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve güvenli haberleşme.

https://www.tubitak.gov.tr

Yüzde 100 yerli bizim kızılelmamızdır! yuzde100yerli.com, milli projelere, yerli ürünlere, markalara ve girişimlere ait haberler, videolar, incelemer! Yerli malı, yüzde yüz yerli, %100 yerli.