TÜRKSAT-6A Projesi: Türkiye’nin İlk Yerli Haberleşme Uydusu Temmuz Ayında Uzaya Fırlatılacak

TÜRKSAT-6A projesinde sona yaklaşıldı. Uydu 8-14 Temmuz 2024 tarhilerinde uzaya fırlatılması planlanıyor.

Türkiye, uzay teknolojilerinde önemli bir adım atıyor. Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu olarak 2014 yılında başlatılan TÜRKSAT-6A projesinde sona yaklaşıldı. Uydu 8-14 Temmuz 2024 tarhilerinde uzaya fırlatılması planlanıyor.

TÜRKSAT-6A projesi, Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu girişimi olarak 2014 yılında başlatıldı. Bu proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki 40 yıllık rüyasının gerçekleşmesini amaçlamaktadır. Uydunun geliştirme çalışmaları, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH gibi proje ortakları tarafından yürütülmektedir. TÜRKSAT-6A, Türkiye’nin tamamen yerli ürettiği ilk haberleşme uydusu olacak. İşte projenin detayları;

TÜRKSAT-6A’nın üretim süreci başarıyla tamamlanmış ve Türkiye, haberleşme uydularını milli olarak geliştirebilen ve yerli olarak üretebilen 11 ülkeden biri haline gelmiştir.

Uydu, %81 yerlilik oranıyla ve 24 çeşit, 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirilmiştir. 396 çevresel ve fonksiyonel test başarıyla tamamlanmıştır.

TÜRKSAT-6A, 4250 kg ağırlığıyla, daha önce yerli olarak geliştirilen 600 kilogramlık görüntüleme uydularından çok daha büyük ve sofistike bir ürün olacak.  TÜRKSAT-6A’da, uçuş bilgisayarları ve güç dağıtım düzenleme birimleri gibi tüm kritik bileşenler yerli ve milli olarak üretilmiştir.

Uydu, 8-14 Temmuz 2024 haftasında 42 derece doğu yörüngesine fırlatılacak ve en az 15 yıl görev yapması hedeflenmektedir. Fırlatma sonrası, uydu 35786 km yükseklikteki yörüngeye transfer edilecek. Yörüngeye yerleşme aşamasında ilk kez Türk ekipleri, kendi imkanlarıyla görev yapacak ve bu operasyon Ay Projesi için de önemli bir yetkinlik kazandıracaktır.

TÜRKSAT’ın mevcut 5 aktif uydusu ile sağlanan erişim, TÜRKSAT-6A ile birlikte Endonezya, Malezya ve Hindistan’ı da içerecek şekilde genişleyecek ve böylece erişim 4,5 milyar nüfusa yükselecektir.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.