TÜBİTAK, İznik Çinisi’nin üretiminde eski tekniklerle nanoteknolojiyi buluşturdu. İznik Çinisi, nano boyuttaki uygulamalar ile daha parlak, canlı ve dayanıklı hale getirildi.
Ünü sınırları aşan ve bileşimindeki yüksek oranda kuvars nedeniyle “üretilmesi imkansız seramik” olarak tanınan İznik Çinisi’nin geleceğe taşınması amacıyla TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü ile İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı 1990’lı yıllardan bu yana ortak projeler gerçekleştiriyor. Son olarak 2010 yılında başlayan ve TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı kapsamında desteklenen “Nanobilim ve İleri Nano-Yapılı Malzeme Sistemleriyle İznik Çinileri Kültür Mirasımızın 21. Yüzyıla Taşınması” projesi başarıyla tamamlandı.
9. yüzyılda kullanılan ve tarihin ilk nanoteknoloji uygulaması olarak bilinen “lüster” yöntemi, TÜBİTAK araştırmacılarının çalışmaları ile İznik Çinisi’nde hayat buldu. Seramik üzerine renkli bir yüzey efekti veren dekorasyon tabakası olan ve metalik parlaklık sağlayan bu yöntem ile İznik Çinisi’nin ürün performanslarının iyileştirilmesi sağlandı.
Yorumlar