TÜBİTAK’tan Bir İlk Yerli ve Milli Gözlem Radarı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli Sivil Gözetim Radarı Gaizantep Havalimanı'nda hizmete hazır.

TÜBİTAK Milli Sivil Hava Gözetleme Radarı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetleme radarını geliştirdi.

Radar, Gaziantep Havalimanı’nda kuruldu ve test edildi. Radar, Türkiye’nin hava sahasındaki yoğun hava trafiğinin güvenli ve emniyetli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak.

Radar sistemi, birincil gözetleme radarı ve ikincil gözetleme radarı olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Birincil gözetleme radarı, hava sahasındaki uçakların konum, yön ve hız gibi bilgilerini tespit ediyor. İkincil gözetleme radarı ise, uçaklardan gelen tanımlama, irtifa ve acil durum gibi bilgileri alıyor. Birincil gözetleme radarı 112 kilometre, ikincil gözetleme radarı ise 370 kilometre menzile sahip. Radar sistemi ile hava sahamız 24 saat boyunca izlenecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli ve milli gözlem radarının önemine değindi.Uraloğlu, sistemin hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak. Dışa bağımlılığı azaltacak. Türkiye’nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlayacak.” İfadesini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Gaziantep’teki radar yerleşkesinin alt yapı kabullerinin 2020 yılı içerisinde tamamlandığını, yerleşke bünyesindeki Birincil Gözetim Radarı sistemine ait kesin kabul çalışmalarının da 2022 yılında gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sistemin bir yandan Gaziantep Havalimanı’nın yaklaşma trafiğine hizmet vereceğini diğer yandan da 370 kilometre içinde yer alan saha kontrol (en-route) trafiğini yöneteceğini bildiren Uraloğlu, “MGR’nin hizmete girmesi ile birlikte Türkiye, hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydetmiş oldu.” İfadesini kullandı.

Radarın geliştirilmesinde TÜBİTAK’ın yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Kurumu gibi kurumlar da destek verdi. Radarın, 2024 yılında tam kapasite ile hizmete girmesi planlanıyor.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.