Azerbaycan Hava Kuvvetleri AKINCI SİHA’larına kavuştu

AKINCI SİHA Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nde göreve başladı.

AKINCI SİHA, Azerbaycan

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı İlham Aliyev, oğlu Heydar Aliyev ile birlikte Hava Kuvvetleri askeri tesislerini ziyaret etti ve hizmete yeni giren AKINCI insansız savaş hava aracının uçuşunu izledi.

Yeni hizmete alınan Azerbaycan Hava Kuvvetleri İnsansız Hava Araçları hangarını ziyaret eden İlham Aliyev ve oğlu Heydar Aliyev’e Baykar Teknoloji teknoloji başkanı Selçuk Bayraktar ve Türk yetkililer de eşlik etti. Ziyaret sırasında AKINCI SİHA’lardan biri gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Konuya ilişkin AZTV tarafından yayınlanan görüntülerde AKINCI SİHA ile birlikte kullanılabilecek akıllı mühümmatların da hangarda yer aldığı görüldü.

AKINCI SİHA, Azerbaycan , Mühimmatlar
AKINCI SİHA Mühimmatlar

Akıncı, 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmete girdi. İşte Akıncı UCAV hakkında bazı önemli detaylar:

  • Maksimum Kalkış Ağırlığı (MTOW): Akıncı’nın maksimum kalkış ağırlığı 5.5+ tondur ve bunun 1,350 kg (2,980 lb)‘si yük taşıma kapasitesine ayrılmıştır.
  • Motorlar: İki turboprop motorla donatılmıştır ve bu motorlar 450 hp (460 PS; 340 kW) veya 750 hp (760 PS; 560 kW) olabilir.
  • Gelişmiş Özellikler: Akıncı, elektronik destek ve ECM sistemleri, çift uydu iletişim sistemi, hava-hava radarı, çarpışma önleme radarı ve gelişmiş sentetik açıklıklı radar gibi özelliklere sahiptir.
  • Yük Kapasitesi: İçeride 881 lb (400 kg) ve dışarıda 2,094 lb (950 kg) taşıyabilir ve maksimum savaş yükü 2,976 lb (1,350 kg)‘dır.
  • Kanat Açıklığı: İHA’nın kanat açıklığı 66 ft (20 m) dir.
  • İlkler: Akıncı, bir seyir füzesi fırlatabilen ilk İHA’dır.
  • Operasyonel Geçmiş: Akıncı, Kuzey Irak’taki Pençe-Kilit Operasyonları’nda kullanıldı ve 2023 Türkiye-Suriye depremi kriz yanıtı sırasında sürekli güncellemeler ve veri sağlama konusunda önemli bir rol oynadı.

Akıncı UCAV, dayanıklılık, yük taşıma kapasitesi ve hem gözetleme hem de savaş görevleri için gelişmiş özellikleri bir araya getiren Türkiye’nin insansız hava yeteneklerinde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.