ANKA-3 İHA Üçüncü Test Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

ANKA-3 üçüncü test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

ANKA-3 Test

TUSAŞ, milli mühendislik imkanlarıyla geliştirilen düşük radar görünümlü insansız savaş uçağı ANKA-3’ün (İHA) üçüncü test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi.

Gelişmiş uçuş değerleri, otomatik pilot ve uçuş mekaniği testleri ile artırılmış mühimmat kapasitesi gibi özelliklerle donatılan ANKA-3, keşif, gözetleme, istihbarat ve savaş görevlerinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

İnsansız Hava Araçları (IHA) ailesinin 3. Üyesi olan ANKA III’ün uçuşu iki saat sürdü. Uçuş sırasında 10,000 feet yüksekliğe ulaşan ANKA-3, bu test ile İHA’nın düşük radar görünürlüğü ve yer hedeflerine saldırı potansiyelini ortaya koydu. ANKA-3, iç istasyonlarda 650 kg, dış istasyonlarda ise 100 kg’a kadar mühimmat taşıyabilme kapasitesine sahip. Bunker buster gibi yaygın kullanılan mühimmatlarla uyumlu olan İHA, çok sayıda mühimmat istasyonu ile yüksek taşıma kapasitesine sahip.

Geliştirme ve test çalışmaları devam eden ANKA-3, önceki uçuş verilerinden elde edilen bilgilerle sürekli iyileştirmeler yapıyor. Performans ve görev hazırlığına odaklanan ekip, otomatik pilot ve uçuş mekaniğini değerlendiriyor.

ANKA-3’ün gelecekteki operasyonel yetenekleri arasında keşif, gözetleme ve istihbarat toplama görevleri bulunuyor. Çeşitli savaş görevleri için donatılan İHA, elektronik harp ve iletişim görevlerini yerine getirebilme yeteneğine de sahip.

Bu gelişme, Türkiye’nin savunma teknolojileri alanındaki ilerlemesinin önemli bir göstergesi olarak görülüyor ve ANKA-3’ün, gelecekteki savaş alanlarında stratejik bir avantaj sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İnsansız Hayalet Uçak ANKA-3’ün Özellikleri

ANKA-3, elektronik harp yetenekleriyle donatılmış radar görünürlüğü düşük bir insansız hava aracıdır (İHA). Gelişmiş iletişim ve kontrol için Görüş Hattı Ötesi/Uydudan Kontrol (Satellite Control) özelliklerine sahiptir. Hava-yer baskısı, düşman hava savunma sistemlerinin yok edilmesi veya bastırılması, istihbarat-keşif-gözlem ve elektronik harp görevleri için TUSAŞ tarafından milli mühendislik yetenekleri ile tasarlanmıştır.

ANKA-3, düşük radar görünürlüğüne sahip olacak şekilde tasarlanmıştır ve çeşitli mühimmatları taşıyabilme kapasitesine sahiptir. İç silah istasyonları ve dış bağlantılarla entegre edilmiştir. Dış istasyon seçenekleri arasında TEBER-82 ve TEBER-81 güdüm kitleri ile donatılmış genel amaçlı bombalar bulunmaktadır.

İşte ANKA-3’ün bazı teknik özellikleri:

  • Maksimum Kalkış Ağırlığı: 6.5 ton
  • Yük Kapasitesi: 1,200 kg
  • Seyir Hızı: 460 km/sa (250 knot)
  • Maksimum Hız: Mach 0.7 (yaklaşık 860 km/sa)
  • Hizmet Tavanı: 12,000 m (39,000 ft)
  • Maksimum Tavan: 40,000 ft (12,000 m)
  • Silah İstasyonları:
    • Gövde içindeki her iki istasyonda 650 kg mühimmat
    • Kanat iç istasyonlarında her birinde 650 kg mühimmat
    • Dış istasyonlarda her birinde 100 kg mühimmat

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.