DİNÇ Projesi ile Havacılık Kalite Alaşımlar Yerlileştirildi

TEI, MAM ve Akdaş Döküm ile birlikte havacılık sektöründe kullanılan süper alaşımları yerli imkanlarla üretmeyi başardı.

TEİ TÜBİTAK MAM DİNÇ Projesi

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Akdaş Döküm Sanayi ve Tic. A.Ş. ile birlikte havacılık sektöründe kullanılan havacılık kalite paslanmaz çelik ve nikel bazlı süper alaşımları yerli imkanlarla üretmeyi başardı. Bu başarıyla, öncesinde yurt dışından ithal edilen bu alaşımların yerlileştirilmesi sağlandı.

TEI, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “@TUBITAK_MAM ve Akdaş Döküm Sanayi ve Tic. A.Ş. ile birlikte öncesinde ithal edilen alaşımları yerli imkanlarla ürettik.” ifadesini kullandı.

Bu alaşımları üretimi kapsamında; gerekli olan baz alaşımların birincil ergitme yöntemi ile elde edilmesi, ikincil ergitme yöntemleri ile havacılık kalite paslanmaz çelik ve havacılık kalite nikel bazlı süper alaşımlara dönüştürülmesi ve ikincil işlemler ile bu alaşımların mekanik özelliklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştür.

Dinç Projesi Nedir?

Özgün Helikopter Programı’nda ihtiyaç duyulan motorun geliştirilmesi maksadıyla başlatılan Turboşaft Motor Geliştirme (TMG) Projesi’nde kullanılacak türbin palelerinin yüksek sıcaklık dayanımına sahip olması için DİNÇ Projesi hayata geçirildi. DİNÇ projesi kapsamında, savunma sanayii ve sivil amaçlı havacılık platformlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan, havacılık kalite paslanmaz çelik ve nikel bazlı süper alaşımların geliştirilmesi amaçlanıyor. Proje, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından destekleniyor ve TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Akdaş Döküm Sanayi ve Tic. A.Ş. ortaklığıyla yürütülüyor. Proje Haziran 2018’de başlamış olup Haziran 2023’te başarıyla tamamlanmıştır. Bu proje sayesinde, yurt dışından ithal edilen bu alaşımların yerlileştirilmesi sağlanmıştır.

https://tei.com.tr

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.