Göktürk-1 Uydusu Uzayda 7. Yılını Doldurdu: Dünyanın Her Yerinden 82.913 Görüntü Çekti

Göktürk-1 uydusu, yörüngedeki görevinin 7. yılını tamamladı

Göktürk-1 Milli Gözlem Uydusu

Türkiye’nin uzaydaki gözü Göktürk-1 uydusu, yörüngedeki görevinin 7. yılını tamamladı. Uydu, görevi boyunca dünyanın herhangi bir yerinden 82.913 görüntü çekti ve gezegeni 37.378 kez dolaştı.

Göktürk-1 Uydusu, 5 Aralık 2016’da Fransız Guyanası’ndaki Kourou Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı. Göktürk-1 Uydusu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Türk Milli Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen yüksek çözünürlüklü bir keşif ve gözetleme uydusudur. Uydu, dünyanın herhangi bir yerinden 0,8 metre çözünürlüğünde görüntü alabilmektedir.

Uydunun ana amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kamu kurumları için ulusal ve stratejik istihbarat sağlamaktır. Uydu, ayrıca sivil amaçlar için de kullanılabilir, örneğin kentsel planlama, tarım, ormancılık ve afet yönetimi gibi.

Göktürk-1 uydusu, 7 yıllık faaliyeti sırasında birçok kilometre taşına ulaştı, örneğin, İstanbul’da gerçekleştirilen Teknofest 2023’ün uzaydan görüntüsünü 30 Nisan 2023’te çekti. Rize – Artvin havalimanının görüntüsünü 14 Mayıs 2022’de çekti. 1915 Çanakkale köprüsünü 24 Mart 2022’de çekti. Manavgat’ta gerçekleşen yangın felaketini görüntüledi.

Göktürk 1 uydusunun, en az 10 yıl boyunca görevine devam etmesi bekleniyor.

Türkiye’nin gelecekteki uydu projeleri nelerdir?

TÜRKSAT 6A: Türkiye’nin yerli olarak geliştirdiği ve ürettiği ilk haberleşme uydusu projesidir. 2024 yılında uzaya fırlatılması planlanmaktadır. TÜRKSAT, Aselsan, CTECH, TÜBİTAK ve TUSAŞ tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. 4 tonun üzerinde kütleye, 16 Ku-Bant aktarıcıya, 7,5 kW güç üretimine ve 15 yıl hizmet ömrüne sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecek ve Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümüne hizmet edecektir.

2 Kasım 2023 tarihinde, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın yüksek güç üretim kapasitesine sahip güneş panellerinin açılım testleri başarıyla tamamlandı. Bu aşamadan sonra; sırası ile fırlatıcı uyum testleri, son işlevsel testler ve faydalı yük performans testleri gerçekleştirilecek, ardından uydu fırlatma alanına nakliyeye hazır hale gelecek.

TÜRKSAT 6B: TÜRKSAT 6A’nın devamı niteliğinde bir haberleşme uydusu projesidir. 2025 yılında uzaya fırlatılması hedeflenmektedir. TÜRKSAT 6A ile benzer özelliklere sahip olacaktır.

TÜRKSAT 6C: TÜRKSAT 6B’nin devamı niteliğinde bir haberleşme uydusu projesidir. 2025 yılında uzaya fırlatılması hedeflenmektedir. TÜRKSAT 6B ile benzer özelliklere sahip olacaktır.

TÜRKSAT 7A: TÜRKSAT 5A ve 5B uydularının yerini alacak bir haberleşme uydusu projesidir. 2026 yılından sonra uzaya fırlatılması planlanmaktadır. TÜRKSAT 6A ve 6B uydularından daha yüksek kapasiteye ve daha geniş kapsama alanına sahip olacaktır.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.