Türkiye için kritik öneme sahip 13 proje için destekleme kararı alındı

Sürü İHA, siber güvenlik ve 6G gibi Türkiye için kritik öneme sahip teknolojileri içeren, on üç Ar-Ge projesi için sözleşme imzalandı.

Savunma Sanayisi başkanı İsmail Demir 2021 yılında başlanan Türkiye için kritik öneme sahip on üç Ar-Ge projesi için destekeleme kararı alınarak sözleşme imzaladıklarını duyurdu.

Türkiye için kritik öneme sahip olan on üç projenin, özellikle Türkiye’nin kısıtlamalar dolayısıyla yurt dışından temin etmekte zorlanacağı teknolijiler üzerine odaklı olması dikkat çekti. Destekelenmesi için sözleşme imzalanan on üç proje ise, SAHRA, SUMRU, 6G AR-GE, AHENK, SİBERSİM, ANAHTAR, SİNERJİ, AHLAT, DEMET, YÖNTEM, KÜLÇE, LADES ve DEKON projeleri oldu.

Türkiye için gelecekte kritik öneme sahip olacak teknolojilerin geliştirilmesi için sözleşme imzalanan on üç projenin detaylarını sizler için derledik.

Siber Savunma Simülasyon Platformu (SİBERSİM) Projesi

Sibersim projesi ile, SSB ve Inter Probe & STM & CIS Arge, Ülkemize yönelik siber saldırıların tespit ve analizinde yeni araçlar edinilmesi, saldırılarda kullanılan zararlı yazılımların etkinlik analizinin yapılması, siber güvenlik örgütlenmesinde eğitim ve hazılık seviyesinin artırılması konularında çalışacaklar.

Enerji Kritik Alt Yapılara Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerin Geliştirilmesi (SİNERJİ) Projesi

Sinerji projesi ile, SSS, National Keep & Havelsan & Tübitak Bilgem & Sakarya Üniversitesi & Sakarya Teknokent, kritik enerji altyapıları için siber güvenliğin sağlanması, siber güvenlikte yeni yaklaşımların uygulanması, enerji sektöründe siber savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi konularında çalışacaklar.

Lazer Detonatör Geliştirilmesi (LADES) Projesi

Lades projesi ile, SSB, Odtü Mems Merkezi & Roketsan & Fiberlast, uzay araçları ve mühimmatların fırlatılmasında kullanılacak yeni nesil detonatör geliştirilmesi konusunda çalışacaklar.

Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Fonksiyonel Geçişli Malzeme Proseslerinin Geliştirilmesi (YÖNTEM) Projesi

Yöntem projesi ile, SSB – Roketsan & Ürtem, üretim teknolojilerinde yeni kabiliyetler kazanılması ve kazanılacak kabiliyetlerin üretim ortamına aktarılması konularında çalışacaklar.

Sürü Sistemleri için Tasarsız Ağ Geliştirilmesi (SAHRA) Projesi

SAHRA projesi ile SSB, Ulak Haberleşme, Tualcom ve Hacettepe Teknokent, Sürü İHA’lar için özgün haberleşme alt yapısı geliştirilecek. Ve sürü İHA sistemlerine UYDU ve LTE bağımsız görev kabiliyetinin kazandırılması hedeflenmekte.

Sürü-Sürü Hava Angajmanları için Yapay Zeka Teknolojileri Geliştirilmesi (SUMRU) Projesi

Sumru projesi ile, SSB, İTÜ & İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi & İTÜ, sürü tehditlere yönelik karşı koyma konseptinin oluşturulması, sürü teknolojilerinde güdüm tekniklerinin geliştirilmesi, yenilikçi bilimsel tekniklerin uygulamaya geçirilmesi konularında çalışacaklar.

Sınır Güvenliği İhlallerinin Yapay Zeka Tabanlı İHA’lar İle Tespiti (AHLAT) Projesi

Ahlat projesi ile, SSB ve Bitlis Eren Üniversitesi, sınır güvenliğinin yapay zeka çözümleriyle desteklenmesi ve optimum zaman ve rotadasınır hattının taranarak tehdit unsurların tespit edilmesi konularında çalışacaklar.

Sürü Sistemleri İçin Dağıtık Karar Verme Altyapısı Geliştirilmesi (AHENK) Projesi

Ahenk projesi ile, SSB ve Ankara Üniversitesi, insansız sistemlerde sürü operasyon kabiliyetlerinin artırılması, sürü sistemlerinde iletişim dili geliştirilmesi, sürü sistemlerinde dağıtık karar verme mekanizmasının inşası, TSK’nın karar verme yeteneğine katkı sağlaması konularında çalışacaklar.

Kimyasal ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Dekontaminasyon Maddesi Teknolojisi Geliştirme (DEKON) Projesi

Dekon projesi ile, SSB, Sun Tekstil & TÜBİTAK MAM, Berko İlaç, reaktif dekontanimasyon maddeleri geliştirilmesi, toz, sıvı ped/mendil, krem/losyon formları konularında çalışacaklar.

Reçine Ön Emdirilmiş Elyaf Geliştirilmesi (DEMET) Projesi

Demet projesi ile, SSB ve Roketsan & DowAksa, havacılık ve uzay endüstrisinde kullanılcak kritik malzemelerin geliştirilmesi, ihracak kısıtlarına tabi kritik malzemelerde dışa bağımlılığın sınırlanması konularında çalışacaklar.

Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programı Faz-2 (KÜLÇE) Projesi

Külçe projesi ile, SSB, Parsan & TEI & TÜBİTAK MAM, FAZ-1 CEVHER projesinde elde edilen kazanımları sürdürmek, havacılık gaz türbin motor malzemelerinin geliştirilmesi, toz metalürjisi üretim projesi geliştirilmesi, türbin disk üretimi projesi geliştirilmesi, yurt dışı tedarikin sınırlanması konularında çalışacaklar.

6G Teknolojileri Geliştirilmesi (6G AR-GE) Projesi

6G Ar-Ge projesi ile, SSB ve Ulak Haberleşme, 6G haberleşme standartlarının oluşumuna katkı sağlamak, 6G teknolojilerinde patent geliştiren ülke konumuna gelmek konularında çalışacaklar.

Şifre Atakları İçin Dağıtık ve Yüksek Performanslı Hesaplama Sistemi Geliştirilmesi (ANAHTAR) Projesi

Anahtar projesi ile, SSB ve Inter Probe & Pavotek, kurumsal ihtiyaçlar için şifre çözümleme sistemleri geliştirilmesi, kullanıcı ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilir yapıda olması, yüksek performanslı olması, dağıtık hesaplama mimarisi ile çalışması konularında çalışacaklar.

https://www.ssb.gov.tr

Yüzde 100 yerli bizim kızılelmamızdır! yuzde100yerli.com, milli projelere, yerli ürünlere, markalara ve girişimlere ait haberler, videolar, incelemer! Yerli malı, yüzde yüz yerli, %100 yerli.