Türkiye’nin Uzay Yolculuğunda Yeni Bir Adım: Connecta IoT Network Uyduları

Plan-S, uzay teknolojileri alanında önemli bir başarıya daha imza atmaya hazırlanıyor, geliştirilen dört adet yeni Connecta uydusunun aynı anda uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Plan-S Connecta

Plan-S, uzay teknolojileri alanında önemli bir başarıya daha imza atmaya hazırlanıyor, Connecta IoT Network projesi kapsamında yeni geliştirilen dört adet uyduyu daha aynı anda uzaya göndermeyi planlıyor.

Plan-S Chief Scientific Officer görevini yürüten Dr. Umut Yıldız’ın TV100 Editörü Esra Öz ile yaptığı röportajda verdiği bilgilere göre, bu uydular sadece Türkiye’de değil, tüm dünya genelinde kullanılacak.

Dört Uydu, Tek Seferde Uzaya

Türkiye’de üretilen bu dört uydu, Space-X roketi ile Temmuz ayında uzaya gönderilecek. Bu uyduların uzaya fırlatılması, internet erişimi olmayan bölgelerdeki sensörlerden veri toplama kapasitesini artıracak. Dr. Yıldız, “Ne kadar çok uydumuz olursa, aynı bölge üzerinden daha fazla uydu geçme şansı elde ediyoruz,” diyor ve ekliyor: “Normalde bir uydunun Dünyanın çevresinde dolanıp tekrar aynı bölgeye gelmesi 12 saat civarında sürüyor.”

Hızlı Üretim, Hızlı İletişim

Bu uyduların üretimi sadece iki ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Dr. Yıldız, bu hızlı üretimin ve fırlatmanın ardından uyduların ilk sinyallerini kısa sürede almayı ve iletişim kurmayı hedeflediklerini belirtiyor. Uyduların asıl amacı ise daha iyi, daha hızlı ve çok daha ucuza iletişim hizmeti sunmak.

Dr. Yıldız, Türkiye’nin bu projeyle uzay teknolojileri alanında dünya çapında rekabet edebilir bir konuma geldiğini vurguluyor. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde yüzlerce uydunun daha fırlatılması planlanıyor. Bu sayede, sürekli ve daha fazla veri alınabilecek.

Connecta IoT Network uyduları, Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendirirken, aynı zamanda dünya genelindeki iletişim ağlarını da iyileştirecek. Bu uydular sayesinde, uzak bölgelerdeki insanlar için de internet erişimi ve veri iletişimi mümkün hale gelecek.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.