AirCar’ın Yolculuğu: Yerli eVTOL Girişimi Uçuşlara Hazırlanıyor

AirCar, uçuş testlerine başladığını ve yakın gelecekte hava araçlarını ticarileştirmeyi hedeflediğini duyurdu.

AirCar

Türkiye’nin yeni teknoloji girişimi ve insanlı hava aracı (eVTOL) üreticisi AirCar, otonom ve insanlı hava araçları alanında çığır açan çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Yerli girişim olarak yola çıkan AirCar, uçuş testlerine başladığını ve yakın gelecekte hava araçlarını ticarileştirmeyi hedeflediğini duyurdu.

AirCar, Türk havacılık sektöründe devrim yaratmak amacıyla kurulan bir girişim olarak öne çıkıyor. İlk uçuş testlerine birkaç yıl önce başlayan girişim, şimdi insanlı uçuş testlerine geçiş yaparak önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Kurucu ortak ve CEO Eray Altunbozar’ın Egirişim’e verdiği röportajda, güvenlik koşullarını sağlayarak gerçekleştirilen bu testlerde bizzat kendisi pilot koltuğuna oturduğundan bahsetti. Bu cesur adım, şirketin güvenlik konusundaki hassasiyetini gözler önüne seriyor.

AirCar’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri, yüksek güvenlik standartlarına sahip olması. Hava araçları için belirlenen standartlara uygun olarak tasarlanan AirCar, tamamen yedekli bir sistemle donatılmış durumda. Uçuş kontrol kartlarından motorlara, akülerden güç dağıtım sistemlerine kadar her bileşenin yedekli olması, herhangi bir arıza durumunda bile güvenli bir uçuş deneyimi sunmayı hedefliyor. Tüm bu güvenlik önlemleri dünya havacılık otoritelerinin istediği şekilde geliştiriliyor ve test ediliyor. AirCar’ın kurucusu Eray Altunbozar alınan güvenlik önlemlerini şu şekilde özetliyor, “AirCar’ın içerisindeki sistemlerden iki adet AirCar üretebiliriz”.

  • Aircar Fotoğraf
  • AirCar Fotoğraf Üst
  • AirCar Fotoğraf Motorlar

AirCar, full karbon fiberden üretilmiş ve yaklaşık 320 kilogram ağırlığında bir hava aracı. 40 kW üzerinde batarya kapasitesine sahip olan araç, tamamen elektrikli bir sistemle çalışıyor. Büyük pervaneleri sayesinde 1 tonun üzerinde yukarı yönde itki sağlayabilen AirCar, hafifliği ve yüksek torkuyla dikkat çekiyor. İç mekanı, napa derilerle kaplanmış konforlu bir kabin sunuyor. Ön konsolu uçtan uca kaplayan ekran ise aracı kullanacak olan pilota aracı uçurması için gerekli olan tüm bilgileri sağlıyor. AirCar’ın menzili ise 50 ile 80 kilometre olarak belirlenmiş. 3000 metre yükseklikte 130 km hızla uçabilmesi planlanan araç 250 kilo taşıma kapasitesine sahip olacak. Aracın arka tarafında ise ufak bir seyehat çantasının yer alabileceği bir bagaja da yer verilmiş.

AirCar, önümüzdeki yıllarda hayatımızın bir parçası olmayı hedefliyor. Girişim, ön satışa çıkacağı tarihi ve aracın satış fiyatını belirlemek üzere çalışmalarını sürdürüyor. 200.000 ila 300.000 dolar arasında bir fiyat etiketi öngörülen AirCar, bireysel kullanıcıların yanı sıra paylaşımlı hava taksi olarak da hizmet verecek. Kullanıcılar, kısa bir eğitim sürecinin ardından AirCar’ı kendi araçları gibi kullanabilecekler. Egirişim röportajında bu konuya değinen Eray Altunbozar bir çok partner ile görüşmeler yaptıklarını trafik sorununu çözmek ve yeni bir uçan gelecek inşa etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ilk etapta İstanbul Havalimanı’na ulaşımı kolaylaştırmak için bir iniş alanı tahsis edilebileceği bilgisini paylaştı.

AirCar, yerli bir girişim olarak havacılık sektöründe önemli bir yere sahip olmayı hedefliyor. Gelişmiş teknolojisi, yüksek güvenlik standartları ve gelecek vizyonuyla dikkat çeken AirCar, kısa sürede hava ulaşımında yeni bir sayfa açabilir. Girişimin bu heyecan verici yolculuğu, teknoloji ve inovasyonun sınırlarını zorlayarak insanlara trafikte kaybettikleri zamanı kazandırmayı amaçlıyor.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.