ASELSAN’dan Metro Sinyalizasyonunda Devrim: COBALT, Türkiye’nin En Hızlı Metrosunda Kullanılıyor

ASELSAN COBALT, Türkiye’nin en hızlı metrosu olan İstanbul Havalimanı Metrosu’nda kullanılmaya başlandı.

ASELSAN - COBALT - Metro Sinyalizasyon Sistemi

ASELSAN’ın yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemi COBALT, Türkiye’nin en hızlı metrosu olan İstanbul Havalimanı Metrosu’nda kullanılmaya başlandı.

COBALT, CBTC (Haberleşme Tabanlı Tren Kontrol) tekniğini temel alarak trenin hassas konumunu, ray devrelerinden bağımsız olarak, çift yönlü kesintisiz haberleşme aracılığıyla, sistemi emniyette tutarak belirleyen bir sinyalizasyon sistemi. Bu sayede, trenler arasındaki mesafe ve sefer sıklığı artırılarak, yolcu kapasitesi ve verimlilik yükseltiliyor.

ASELSAN, 40 yılı aşkın süredir savunma alanında yarattığı bilgi birikimini ve AR-GE disiplinini sivil alandaki teknolojilere de taşıyarak, bu alanda milli çözüm oluşturmak ve yurtdışı firmalar ile küresel ölçekte rekabet etmek amacıyla 2014 yılından beri milli sinyalizasyon AR-GE çalışmalarını sürdürüyor.

ASELSAN, üniversite iş birlikleri, yerlileştirme çalışmaları ve modüler sistem tasarımı gibi sayısız başarıya imza atarak, ülkemizde tasarlanan ve üretilen ilk milli ve yerli metro sinyalizasyon sistemi olan COBALT’ı geliştirdi.

COBALT, Metro İstanbul A.Ş. ile Yenikapı-Otogar-Havalimanı-Kirazlı-Halkalı Metrosu Araç Üstü Sinyalizasyon Sistemi Tedariki Projesi ile ilk kez hayata geçirildi. Ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı (GYH) Metro, Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı (HYH) Metro ve Gebze-Darıca Metro hatlarında da COBALT sistemi tercih edildi.

COBALT, günümüzün modern ve yoğun şehir içi raylı ulaşım sistemlerinde ortaya çıkan ihtiyacı karşılamaya yönelik güvenli, verimli, dakik, yüksek taşıma kapasite sahip ve çevre dostu bir sistem olarak dikkat çekiyor.

COBALT’ın en önemli özelliklerinden biri de, sürücüsüz (GoA4) otomasyon seviyesine sahip olması. Bu sayede, trenler, kontrol merkezi tarafından otomatik olarak yönetilebiliyor, duraklarda istasyona giriş ve çıkışlar, kapı açma ve kapama işlemleri, acil durumlarda frenleme gibi fonksiyonlar sürücüye ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebiliyor.

COBALT, aynı zamanda, PAKS (Park ve Anons Kontrol Sistemi) ve diğer harici sistemlerle tam entegrasyon sağlayarak, metro işletmecilerine kolaylık ve esneklik sunuyor. COBALT, IEEE 1474, EN 62290 gibi uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış ve SIL4 sertifikasyon seviyesine sahip bir sistemdir.

COBALT, ASELSAN’ın raylı sistemler alanındaki faaliyetlerinin bir ürünü olup, bu alanda daha birçok projeye imza atmayı hedefliyor.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.