Türk savaş gemileri, yerli KBRN sistemi ile korunuyor

STM, suüstü savaş platformlarında kullanılan ve gemileri KBRN tehditlere karşı koruyan bir sistem geliştirdi.

STM KBRN Tespit ADA Sınıfı Korvet

Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden STM, suüstü savaş platformlarında kullanılan ve gemileri kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) tehditlere karşı koruyan bir sistem geliştirdi. Sistem, tamamen milli imkanlarla üretildi ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girdi.

STM, 2014 yılında MAKEL Teknoloji A.Ş ile iş birliği yaparak KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi projesini başlattı. Proje kapsamında, son teknoloji ürünü sensörler ile donatılan sistem, gemilerde olası bir KBRN saldırısına karşı erken uyarı veriyor ve gemi personelinin gerekli savunma tedbirlerini almalarına imkan tanıyor.

Sistem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin katkılarıyla göreve hazır hale getirildi ve ilk olarak MİLGEM Ada Sınıfı korvetlere entegre edildi. Sistem, şu ana kadar 10’dan fazla platformda görev yapıyor ve ihracat başarılarına imza atıyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, KBRN sisteminin önemine değinerek, “Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de ilk kez, Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi (HEGİDAS) ve Yalpa Sönümlendirme Sistemini geliştirdiğimizi duyurmuştuk. Ülkemizin ilk yerli ve milli KBRN TT Sistemi ise 2015 yılından beri çeşitli platformlarda son derece başarılı şekilde görev yapıyor. Alt yüklenicilerimiz ile, NATO standartlarına uygun şekilde geliştirdiğimiz bu sistem, Deniz Kuvvetlerimizin isterlerine göre yükseltilmiş tespit aralığına ve yurt dışında da uluslararası kabul görmüş sertifikalara sahip. Yerli kalibrasyon ve hızlı bakım imkanına eriştiğimiz yerli KBRN TT Sistemi ile alandaki dışa bağımlılığı bitirmiş ve ihracat başarısına imza atmış olduk. Ülkemize katma değeri yüksek bir ürün kazandırmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

KBRN Tehditlerine Üst Düzey Koruma

Sürekli gelişen bir tehdit olan konvansiyonel KBRN silahları ve zehirli endüstriyel tehlikeler, savaş gemileri için öncelikli tehditler arasında yer alıyor. Yerli olarak geliştirilen KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehdit unsurlarının tespit edilmesini sağlıyor. Sistem; KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi Ana Konsolu, Biyolojik Ajan Tespit Cihazı, Biyolojik Örnekleme Cihazı, Radyoaktif Tespit Sensörü, Yarı Seyyar Kimyasal Harp Maddeleri ve Zehirli Endüstriyel Ajan Tespit ve Teşhis Cihazı olmak üzere 5 farklı donanım ve özgün yazılımlardan oluşuyor.

Kimyasal, biyolojik ve radyoaktif tehditlerin varlığına ilişkin hızlı ve güvenilir bir uyarı veren sistem, gemi personelinin gerekli savunma tedbirlerini almalarına imkan tanıyor. Sistem sahip olduğu son teknoloji ürünü sensörler ile tehditlere karşı erken uyarı veriyor. Her türlü zorlu çerve koşulunda 7/24 görev yapan yerli KBRN TT sistemi, çeşitli kimyasal maddelerin, biyolojik varlıkların ve toksik endüstriyel malzemelerin tespitini eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor. Sıvı, katı veya gaz formundaki tüm tehditlerin tespit edilip numune alındığı sistemde, geniş algılama aralığı ve sürekli veri kaydı özellikleri yer alıyor. KBRN sisteminde tespit edilen tehditler, sistemin ana konsol üzerinden ve geminin Entegre Platform Kontrol ve İzleme Sistemi (EPKİS) Sistemi üzerinden izlenebiliyor.

KBRN Nedir?

KBRN, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikeli maddelerden kaynaklanan zararlı ve tehlikeli durumların kısaltmasıdır. KBRN, hem savaş hem de terör faaliyetlerinde kullanılabilen veya kazara veya doğal afetler sonucu ortaya çıkabilen maddeleri kapsar. KBRN, hem insan hem de çevre sağlığı için ciddi riskler oluşturur ve özel önlemler ve müdahaleler gerektirir. KBRN savunması, bu tür tehditlere karşı korunma ve mücadele faaliyetlerini içerir.

https://www.stm.com.tr

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.