Türkiye’nin ilk milli torpidosu AKYA, Doğu Akdeniz’de başarılı atış gerçekleştirdi

TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından gerçekleştirilen harp atışında, AKYA ağır torpidosunun hedefi tam isabetle vurarak çok kısa sürede imha etti.

Roketsan AKYA Torpidosu Test Atışı
T.C. Millî Savunma Bakanlığı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı, 27 Aralık 2023 tarihinde TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, milli imkanlarla geliştirilen AKYA ağır torpidosunun hedefi tam isabetle vurarak çok kısa sürede imha ettiğini duyurdu.

Bu test atışı ile beraber savunma sanayimizde yeni bir eşik aşılarak Deniz Kuvvetlerimiz büyük bir güç kazandı.

AKYA, Roketsan ana yükleniciliğinde 2009 yılında başlatılan proje kapsamında üretilen Türkiye’nin ilk milli torpido mühimmatıdır. AKYA, yüksek hız, uzun menzil, aktif/pasif sonar başlığı, dahili ve fiberoptik kablo üzerinden harici güdüm özelliğine sahip yeni nesil ağır sınıf torpidodur. AKYA, denizaltı platformları tarafından sualtı veya su üstü hedeflerin imhası için kullanılmaktadır.

AKYA’nın bazı özellikleri şunlardır:

  • Denizaltı platformları tarafından sualtı veya su üstü hedeflerin imhası için kullanılabilir.
  • Aktif/pasif sonar başlığı, dahili ve fiberoptik kablo üzerinden harici güdüm, dümen suyu güdümü gibi çeşitli güdüm modlarına sahiptir.
  • Yüksek hız, uzun menzil ve karşı karşı tedbir kabiliyetine sahiptir. Sürati 45+ knot, menzili 50+ kilometredir.
  • Su altı şok tesirli duyarsız harp başlığı ile hedefi çok kısa sürede imha edebilir. Harp başlığı ağırlığı 350-380 kilogramdır.

AKYA, Mart 2022’de Milli Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi MÜREN vasıtasıyla başarılı atış gerçekleştirmişti. AKYA, ilerleyen dönemde Gür ve Reis sınıfı denizaltı platformlarına da entegre edilecektir.

AKYA, Türk Donanması envanterinde bulunan Alman üretimi DM2A4 ve ABD üretimi Mk46 torpidolarına benzer ve hatta üstün özelliklere sahiptir. AKYA, yurtdışından ağır sınıf torpido tedarikinde yaşanan zorlukların da giderilmesini sağlamaktadır.

yuzde100yerli.com'un kurucusu, gönüllü yazar, yerli malı hastası, 2 çocuk babası. Teknolojiyi, yerli ve milli projeleri takip etmekten keyif alıyorum. Yeni bir yerli ürün ve yeni bir girişim görmek beni mutlu ediyor bu nedenle 2006 yılında yuzde100yerli.com'u yayına alma kararı aldım. Yazılım sektöründe 20+ yıldır çalışıyorum Türkiye'nin kurumsal firmalarında çalıştım ve hala yazılım sektöründe çalışmaya da devam ediyorum.